Mat for en slunken lommebok!


Alle kjenner vel til fenomenet med slunken lommebok, særlig er det enkelte måneder som er hardere enn andre.Da er det greit å lage middager som er drøye og gode.
Her kommer et knippe oppskrifter som smaker nydelig og er
både drøye og ikke alt for dyre:


Lenes Pastasalat
For 4 personer

Ingredienser:
1 boks rømme
1 tube lett majones
3-4 fedd hvitløk
Salt og pepper
1 rødløk
3 tomater
1 rød paprika
1 boks mais
½ grønn paprika
500 g pasta som kokes etter anvisning på pakken
Variasjon: Du kan ha i grillet kylling i biter eller tunfisk eller reker eller skinke, alt etter hva du liker.


Fremgangsmåte:
Kok pastaen etter anvisning på pakken og ha i 1 ss salt i vannet. Pass på at den er ferdigkokt, men ikke bløt. Hell av vannet og ha på kaldt vann. La dette renne godt av. Lag så sausen ved å ha rømmen og lett majonesen i en stor bolle. Visp dette sammen, ha i salt og pepper, hvitløk i biter og løken i skiver. Tilsett så grønnsakene og det andre du ønsker å ha i og rør godt om. Til slutt tilsetter du pastaen. La pastasalaten stå et døgn i kjøleskap før du inntar den, da blir den aller best. Du kan spise pastasalat med brød eller rundstykker.

Hjemmelaget potetstappe med røkt pølse og gulrøtter
For 4 personer

Ingredienser:
10 mellomstore poteter
4 ss melange
Salt og pepper
2 dl melk
2-3 dl grønnsaksbuljong
3 gulrøtter
300-500 g røkt kjøttpølse

Fremgangsmåte:
Skrell potetene, kok dem møre. Hell så av vannet og begynn å mose dem. Ha i melange salt og pepper og melken. Til slutt har du i grønnsaksbuljongen som du heller i litt og litt. Stappen skal ikke bli for fast, men heller ikke for løs. Kok gulrøttene møre og hakk dem i små biter. Bitene lager du så store du selv vil ha dem. Ha gulrøttene i sammen med pølsen som du har skjært i terninger. La alt stå å trekke på platen i ca. 5-10 minutter. NB! Pass på at ikke maten blir svidd, så det er viktig å røre hele tiden.

Bacalao
For 3 personer

Ingredienser:
500 g klippfisk, oppdelt
6 ss olivenolje
8-10 poteter, i skiver
2 store løk, i skiver
2 fedd hvitløk, hakket
1 boks tomater 400 gr
1-2 chilipepper
1/2 ts nykvernet pepper
1-2 dl vann
1 grønn paprika, i strimler

Fremgangsmåte:
Klippfisk er saltet og tørket. Før bruk må hel klippfisk skjæres i stykker og vannes ut i ett døgn. Klippfisk kan kokes i vann på samme måte som lettsaltet fisk. Vann ut fisken. Tekk skinnet av fisken og plukk ut bein. Skjær fisken i små stykker. Ha olje i en kjele. Legg lagvis fisk, poteter, løk og hvitløk. Ha et lag løk nederst. Tilsett tomater. Skjær chilipepper i biter og tilsett. Det er viktig at du fjerner de små frøene hvis du ikke ønsker ekstra sterk, brennende smak. Dryss pepper over. Tilsett vann. Legg paprika øverst. La bacalaoen småkoke under lokk i 45 minutter til potetene er møre. Rist på kjelen av og til, men unngå å røre. Smak til. Vanligvis er klippfisken så salt at det ikke er nødvendig å salte. Smak likevel om du trenger å tilsette litt salt. Serveres med flatbrød eller brød.

Betasuppe
For 6 personer

Ingredienser:
4 ss byggryn
1 1/4 dl gule erter
1 1/2 l kaldt vann
300 g saltet fårekjøtt
150 g kålrot
150 g gulrot
200 g skrelt potet
1/4 finhakket purre
Salt
Pepper

Fremgangsmåte:
Legg grynene i et litermål og hell på vann. La de stå natten over og hell så av vannet. Gjør det samme med de gule ertene og husk for all del å helle av vannet og skyll ertene ført de has i gryten. Kok erter, gryn og vann i ca 90 minutter. Kok kjøttet i lettsaltet vann i ca 30 minutter. Ta opp kjøttet og del det i terninger som du nå legger i gryten sammen med gryn og erter. Skjær grønnsakene i terninger og tilsett. Kok til alt er mørt, ca 15 minutter, og smak til med salt og pepper. Suppen skal være litt tykk og serveres med flatbrød.