Tema: KrydderurterKrydderurter, ja, det er masse å velge blant, både ferske og trøkede. Skal du steke maten bør urtene tilsettes lenge før maten skal i pannen, grunnen er enkel: Krydderurtene blir gjerne lett svidd og egner seg derfor best i marinader, tilsett urtene derfor i marinaden og legg kjøttet oppi for å la det trekke til seg den aromaen som urten gir. Noen ganger kan det være lurt å klippe opp eller knuse urten før den tilsettes i marinaden for at den skal gi bedre aroma til kjøttet.
Når du skal gå til innkjøp av tørkede urter kan det være en fordel å velge små pakker eller glass, dette er fordi tørkede urter lett mister både aroma og farge jo lengre de blir lagret.
Urtene har en normal holdbarhet i 2-3 måneder. Det er også lurt å oppbevare dem tørt, mørkt og kjølig. Noe som mange slurver med et at de oppbevarer krydderene i nærheten av komfyren, dette bør en aldri gjøre fordi fet damp og varm luft er svært ødeleggende for den fine aromaen i krydderene. Mange velger også å dyrke urter selv. Dette er en fin hobby og man trenger ikke bruke alt for mye tid på det heller. Du kan dyrke dine egne urter på balkongen, i hagen eller i kjøkkenvinduet.

Lurer du på hvordan du skal dyrke krydderurter selv er det lurt å ta kontakt med gartneriet der du bor og få råd og veiledning av fagpersoner som kan hjelpe deg ut fra ditt behov.
Når du skal høste krydderurter selv gjør du dette enklest ved å knipe av blad og kvister. Du kan fryse eller tørke urtene selv. Skal du tørke urtene bør stedet du velger være mørkt, kjølig og ha god luftsirkulasjon. Urtene henges da opp ned i bunter og bør henge til de er helt tørr. Smuldre dem opp og putt dem på tørre krukker og oppbevar dem så kaldt. Noen velger også å legge krydderene sine i olje eller eddik. Da velger du for eksempel ekstra virgin olivenolje og legger ned krydderene i oljen. Ta på kork og la alt trekke minimum 1-2 uker før du bruker av oljen, dette er tilstrekkelig tid til at urten får gitt fra seg god aroma til oljen. Mange steder får man også kjøpt krydderurter som små planter, husk på at disse er ferskvare og ikke tåler å bli oppbevart over lang tid på et varmt kjøkken. Du kan da tørke disse eller bruke dem med en gang i matlagingen. Det går også fint an å tørke disse urtene.

Litt om de mest brukte Krydderurtene:

Basilikum
er en ettårig vekst. Den har store myke blader og små hvite blomster. Den passer bra i potte og holder dessuten fluene borte. Basilikum har en veldig karakteristisk smak og aroma. Den er på samme tid søtlig og kraftig i smaken. Det er bladene man bruker. Det er de eteriske oljene i bladene som gir smak, og av den grunn bør den ikke koke lenge med i maten – men tilsettes i siste stund. Tomater passer meget godt til basilikum, men den passer også til lyst kjøtt som kylling og kalv, samt i pastaretter, salater, supper og grønnsakretter. Det finnes mange forskjellige sorter basilikum, for eksempel rød basilikum, sitronbasilikum, og salatbasilikum. Sistnevnte har litt større blader enn vanlig basilikum, og selges i pakker her i landet.

Sitronmelisse
kalles også «hjertets fryd». Den er flerårig. Bladene er hjerteformede og planten får små hvite blomster. Man kjenner lett igjen planten på bladene – de dufter sterkt sitron når man gnir dem mellom fingrene. Her er det også bladene man bruker i matlaging. De sprøe lysegrønne og bladene smaker best. Bladene bør ikke kokes med i maten for lenge, men tilsettes rett før servering. Sitronmelisse kan brukes i alt man ønsker en sitronsmak. For eksempel i salater, sammen med frukt eller i drikker, supper og sauser. Den er pikant til fisk. Sitronmelisseblader brukes ofte som dekorasjon på matfatet eller kaken.

Dill
er en ettårig urte som er på sitt beste når planten er 15-20 cm. høy. Man bruker de smale, velsmakende blandene som krydder. Det er mest her i Norden vi bruker dill, og den har sin selvfølgelige plass sammen med for eksempel gravlaks, dillsaus, krepseanretninger, potetretter og salater. Spesielt sammen med fisk og skalldyr er den brukt.

Estragon
er flerårig og planten likner en liten busk. Det er bladene fra de unge skuddene som brukes. De har sterkest smak rett før planten blomstrer. Smaken er lett bitter. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder til stekt kjøtt eller fisk. Estragon passer utmerket i sauser og supper, og det er fransk estragon som er hovedkrydderet i bearnaisesaus. Man kan legg lage estragoneddik ved å legge hele stilker med blad i eddikflasken. Det ser dekorativt ut, og kan for eksempel brukes til gaver. Ellers bør man ikke bruke stilkene, da de har en veldig kraftig og skarp smak.

Koriander
er en ettårig vekst. Den er en gammel krydderurt som er blitt veldig populær igjen. Planten er spinkel med sine lysegrønne tynne blad. Man bruker både de ferske blandene og de runde frøene. Frøene gir veldig kraftig smak, og man kan kjøpe tørkede korianderfrø i krydderhyllen i butikken – hele eller malt. Man tror koriander kommer fra det østre Middelhavsområdet. Planten har lenge vært kjent som urtekrydder i det fjerne Østen, og er like ofte forekommende i indisk mat som kruspersille hos oss. Koriander inngår dessuten i mange curryblandinger. Smaken er søt, litt bitter og blad fra koriander brukes til å strø over supper og salater. Korianderfrø brukes bl.a. som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.

Kjørvel
er en ettårig plante som er lett å dyrke. Den trives like bra i krukker som i blomsterbedet. Den brukes på samme måte som kruspersille. Av utseende minner kjørvel også litt om kruspersille, men har hårete stilker og blad. I Danmark lager man gjerne kjørvelsuppe av god buljong og masse hakket kjørvel i. Kjørvel minner litt om lakris på smak og lukt, og brukes bl.a. i retter med egg og grønnsaker.

Løpstikke
er en flerårig plante. Man bruker kun bladene i matveien. Både utseende og smak minner litt om rotselleri og det hender derfor at løpstikke kalles selleriurt. Smaken er veldig kraftig og må derfor brukes med forsiktighet. En rettesnor er 3-4 blader i en matrett til 4 personer. Den kraftige smaken bevares også under koking. Løpstikke ble allerede brukt av de gamle romerne. Den passer bra i alle slags kjøttretter, i supper og fiskeretter. Løpstikke passer også bra sammen med ost og i salater. Man bruker også bladene fra løpstikke til urtete.

Merian
er en samlebetegnelse for flere krydderurter i slekten Origanum. Opprinnelig kommer merian fra Middelhavsområdene. Den er flerårig men veldig kuldefølsom, så den dyrkes derfor som ettårig. Den har mørke grønne blader og lilla blomster. Unge skudd, blad og knopper brukes som urtekrydder. Knoppene inneholder mest smak. Vi forbinder merian med ertesuppe, men prøv den også i eggretter og pølsegryter. Merian er mild på smak og kan også brukes for eksempel i fiskeretter, posteier, og er en selvfølge i italienske retter med tomat og hvitløk. Merian passer også utmerket godt på pizza. Den er derimot mildere på smak enn oregano, og man må derfor bruke litt større mengder. Koking ødelegger smaksemnene i merian, og bør derfor tilsettes rett før servering.

Oregano
er en ettårig plante. Det er oreganoplantens friske, nye skudd og knopper som brukes som krydder. Oregano har sin rette plass i det italienske kjøkken – med pizza- og pastaretter sammen med ost og tomat. Den er også god til grillet kjøtt. Prøv også litt hakket oregano i salatbollen – det gir en fin smaksbrytning. Oregano er litt skarp på smak og bør derfor brukes med forsiktighet. I kokte retter bør oregano tilsettes straks før servering, da koking ødelegger smaksemnene.

6 kommentarer til “Tema: Krydderurter”

 1. jenny rodrigues  3.08.2008

  kan man få kjøpt salvie i «potte» i blomsterbutikk eller gartneri? er veldig glad i salvie men synes det er vanskelig å få tak i.

 2. Bente  3.08.2008

  Jeg har sett at de selger potter med salvie i enkelte velassorterte dagligvarebutikker. Har ikke kjøpt det selv, men har kjøpt en del andre som jeg har plantet ned i hagen min. Du får også kjøpt urter i gartnerier, men de fleste må du dyrke selv. Du kan jo forhøre deg i dagligvarebutikken din eller ved et gartneri, de kan sikkert hjelpe deg.
  Kanskje noen andre vet mer?

 3. Per Henrik  4.10.2008

  Hei
  Har en fin rosmarin plante som jeg ikke klarer å bruke opp før vinteren setter inn. Har derfor tenkt å tørke planten. Hvordan tørker jeg rosmarin i stekeovnen, feks hvilken temperatur og hvor lenge??

 4. Bente  6.10.2008

  Tørking av rosmarin

  Slik kan du gjøre det:
  Prøv å unngå å sanke inn rosamin eller andre krydderurter når det regner. Høst inn om morningen. Klipp av kivster. Legg dem på en avis noen dager på et tørt sted. Vend dem av og til eks. en gang om dagen, ta dem til slutt i et hermetisk lukket glass.

  Du kan også legge rosmarin på en bakeplate og sette stekeovnen på 50 grader, men da bør du passe godt på, for rosmarin inneholder eteriske olje, blir planten for varm, svetter den. Da mister man mye av den fine smaken. Så gjør du det på denne måten, må du snu dem ganske ofte og sørge for at de ikke «svetter». Hvor lenge de skal tørke avhenger av tykkelsen på bladene og stilkene. Ha dem på et tett glass eller rett i olje.

  Rosmarin er en meget aromatisk plante, som setter nydelig smak på grillet kjøtt eller fisk. Den inngår også i mange av de tradisjonelle rettene fra middelhavsområdet.

 5. Maren  26.04.2009

  Jeg har et par hvitløkplanter jeg gjerne vil tørke,
  helst hele. Men jeg vet ikke hvordan, har du noen tips.??

  P.S. Flott side!!

 6. Bente  28.04.2009

  Hei Maren, tenken du da på knollene? Jeg har ikke prøvd å tørke hvitløken selv enda, men jeg ville prøvd å hengt den opp til «tørk». Har plantet en hvitløk selv, tenkte jeg skulle prøve meg litt fram. Jeg kommer til å henge den opp, slik at den blir romtørket.
  Vet ikke om det funker, men kanskje andre har noen innspill?